Veteranen Stichting in Weststellingwerf

Gepubliceerd op 17 december 2022 om 12:36

Het eerste bestuur van SVW bestaat uit de veteranen Jeroen Dobber, Vera van der Zee, Dennis Stoelwinder, Taco Machiela en Wilfred Lubbers en Dirk Dubling

De gemeente Weststellingwerf kent zo`n 175 veteranen en heeft nu officieel een eigen veteranenstichting. Onlangs werden daarvoor de handtekeningen gezet bij notaris De Werven uit Wolvega. De stichting is opgezet door zes veteranen uit Weststellingwerf.

Stichting Veteranen Weststellingwerf

"Met zo'n 175 veteranen die in de gemeente wonen vonden we het bijzonder dat er nog geen stichting is, elke missie telt en kan grote impact op veteranen hebben voor de rest van hun leven, wij willen onze veteranen ondersteunen in de breedste zin van het woord", vertelt Voorzitter Dirk Dubling. De stichting wil ondersteuning bieden aan veteranen maar ook lokale activiteiten uitvoeren voor veteranen en hun thuisfront. Ook wil de stichting ondersteuning bieden aan lokale herdenkingen en militaire ceremonies en meer invulling geven aan herdenkingen en Bevrijdingsdag in de gemeente. “Het zou mooi zijn als we lokale herdenkingen kunnen ondersteunen zodat dit geborgd blijft voor de toekomst” Aldus Wilfred Lubbers.

Burgemeester van de Nadort

“Veteranen hebben in dienst van vrede en veiligheid hun leven op het spel gezet voor Nederland en de internationale samenleving. En we beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij verdienen onze waardering en steun. Als gemeente zijn we blij dat deze veteranen dit meer onder de aandacht willen brengen. We zullen dan ook op korte termijn in gesprek gaan hoe hier verder invulling aan te geven”.

Beter inleven

“Momenten als Bevrijdingsdag, dodenherdenking of de thuiskomst na een missie zijn heel speciaal voor ons. Wij kunnen ons namelijk beter inleven en weten waarvoor we het allemaal doen. Samen met de gemeente willen we hier meer bij betrokken worden." Aldus Jeroen Dobber. De stichting richt zich niet alleen op de veteranen, maar ook op het thuisfront. “Veteranen vinden alleen soms een gesprek al over wat ze ervaren hebben ongelooflijk belangrijk” zegt Taco Machiela. Er zijn wel landelijke netwerken die voor steun zorgen", zegt Stoelwinder, "maar we hebben liever een plek in de gemeente waar die steun wordt verzorgd dan iemand die uit Rotterdam moet komen. Ondanks alle goede bedoelingen." De stichting wil in de toekomst ook graag een lokale veteranen dag organiseren. Vera van der Zee zegt dat het goed zou zijn om samen met de gemeente te kijken naar de uitvoering van de veteranenwet en haar beleid op lokaal niveau.

Veteranen die iets willen betekenen of contact willen kunnen ons bereiken via info@veteranenweststellingwerf.nl. Meer willen weten dan kunt u informatie vinden op de website van SVW. Ook kan men ons bereiken via het secretariaat. Veteranen die bekend zijn bij het Veteraneninstituut zullen middels de post op de hoogte worden gehouden omtrent de activiteiten van SVW. www.veteranenweststellingwerf.nl